Oktober is borstkankermaand

Gepubliceerd op 10 oktober 2018 om 20:27

Oktober is borstkanker maand.

 

Kanker is en blijft een gebeurtenis dat je altijd zal blijven achtervolgen, eens het jezelf of een van je dierbare getroffen heeft.

 

Borstkanker is één van de meest voorkomende kankers. In 2015 kregen 10.470 mensen borstkanker, waarvan 10.378 vrouwen en 92 mannen.

 

Het klinkt al heel bekend in de volksmond, oh borstkanker, gelukkig, een kanker die heel goed te behandelen valt. Mmmm, “tja” zeg ik met een gemengd gevoel. Mijn grootste geschenk is dat ik zelf twee keer een zeer agressieve vorm van borstkanker met uitzaaiingen naar de klieren overwonnen heb. Maar helaas zijn er 2.184 van de gediagnosticeerde gevallen in 2015 die het niet hebben overleefd.

 

Daarnaast moet 1 op 4 verder door het leven met beperkingen dit ten gevolge van de zware nabehandelingen, zoals zenuwpijnen, chronische vermoeidheid, enz. Beperkingen waar in deze maatschappij weinig oor nog begrip voor is, behalve tussen de muren van de zorg uiteraard. En net voor dat stukje begrip en erkenning zullen we blijven vechten.


Alléén treft kanker je niet enkel fysiek. Kanker treft je op elk levensgebied fysiek en emotioneel, sociaal, gezin en relaties, job en carrière, financieel en beïnvloed daarnaast ook nog eens de kwaliteit van heel je gedachten.


De diagnose van kanker krijgen is vaak een donderslag bij heldere hemel.
De medische ondersteuning en begeleiding zijn van onschatbare waarde.
Bewust maar vooral enorm realistisch de situatie onder ogen zien en het voorgeschreven
behandelprotocol in volle vertrouwen ondergaan is de boodschap.
Dit gaat vaak gepaard met een gigantische administratieve rompslomp.
100% controle over je gedachten en handelingen zijn hierbij dan ook prioriteit!

 

De psychosociale ondersteuning is dan ook van onschatbare waarde!
Waardoor re-integratie in de maatschappij en naar de werkvloer niet zo evident zijn.

 

Daarnaast is zelfzorg en zelfliefde een heel bijzonder onderdeel in ons leven. Een begrip dat in een hectische maatschappij waarin wij leven meestal op de laatste plaats komt of helemaal niet aan bod komt, maar wel van levensbelang is.


Plan daarom iedere dag een momentje van zelfzorg in, in je dagdagelijkse planning. Schrijf het alsnog op in je agenda. Je zal merken dat deze beslissing van vandaag een wereld van verschil zal maken in je zijn van morgen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.