Wanneer Papa de diagnose kanker krijgt.

Gepubliceerd op 18 februari 2021 om 10:25

Wanneer Papa de diagnose kanker krijgt.

Van (ex) kankerpatiënt  tot naaste.

Van dochter tot bondgenoot.

 

23 december 2020. Papa zijn verjaardag. Een hoogdagje normaliter, alléén die dag was anders.

Na een gastroscopie, kreeg hij de diagnose “slokdarmkanker”. Het nieuws werd hem medegedeeld op z’n nieuwe normaal, weliswaar in “corona-stijl” Alléén!! Terwijl mama en ik met onze mindset op 100 procent positief op hem waren aan het wachten in de auto, kreeg hij dit verdict.

 

Mensonwaardig hard, een donderslag bij heldere hemel. Een slag in het gezicht. De grond die onder onze voeten wegschoof. Zwart voor de oogjes, een rollorcoaster die volle vaart in actie trad. Vastklikken en gaan!!!

 

Verdomme, neen! Waarom? Waarom mijn papa? Dit kan niet! Dit mag niet! Mijn rots in de branding, onze steun en toeverlaat. Papa familias. Zo’n sterke man die kanker heeft. Onmogelijk!!!

 

Ja, ik heb toch wel even de tijd nodig gehad om dit te kunnen plaatsen. Zelf ging ik in 2012 en 2016 doorheen een oncologisch proces. Positieve mindset, focus op genezing, hoge vibratie, je alléén maar laten omringen door positiviteit. Naast, tussen en gedurende het oncologisch behandelplan een goed ingecalculeerd  ontspanningsplan dat het traject alléén maar ten goede kwam en alles dragelijker zou maken.

 

Maar nu was het anders. Ik stond niet in de ring, maar stond er verdomme naast. Alléén maar toekijken, niets kunnen doen, enkel vertrouwen op het medische team waardoor hij de komende maanden omringd zal worden en geloven op een fantastisch goed verloop van heel zijn traject.

 

Ik werd me ervan bewust dat ik met heel mijn goede raad hem een “overload” gaf aan informatie, tips en tricks. Want ja, ik heb daar ook gestaan papa! Maar niets is minder waar. Nope, dit was alles behalve goed. Eerlijk, ik denk dat als ze destijds met zulk aanbod voor mij hadden gestaan, had ik zeker even te kennen gegeven van … jongens!! Rustig, alles komt altijd goed! Intussen ook mijn levensmoto. Iedereen is uniek, en ieder zal zulk traject op zijn of haar manier beleven en doorstaan.

 

Tja, intussen weet ik als geen ander dat de positie van kankerpatiënt niet evident is, maar dat de positie van naasten ook niet de meest evidente positie is. Deze positionele plek van onmacht heeft me vooral geleerd, dat het enige je kan als naaste “er zijn”. Er zijn op alle mogelijke manieren. Subtiel en compleet aanwezig zijn.

 

Innerlijk moet ik even lachen bij het schrijven van deze zin. Subtiel en compleet aanwezig zijn. Toen ik destijds zelf in de ring stond, vond ik het “ok” dat iedereen subtiel en compleet aanwezig was. Nu betrap ik me erop dat ik vooral “compleet” aanwezig wil zijn, hihi.  

 

Ondertussen heb ik mijn plekje weten te vinden, ja “subtiel aanwezig”. Een positie die ik heb leren kennen, maar vooral nog meer heb leren waarderen en respecteren.

Intussen zit papa midden in zijn behandelprotocol. Het gaat hem goed, we blijven positief en gaan er samen als gezin tegenaan. Samen sterk en alles komt altijd goed!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Anne Tollenaers
3 jaar geleden

Hey lieverd,

Je gaat er weer fantástisch mee om, met dit verdict. Maar weet dat je ook wel eens mag huilen. Je hoeft niet altijd die enorme sterke vrouw te zijn. Ook wij, sterke vrouwen, zien het wel es een keer niet zitten, en dat mag je best tonen.( mocht je daar nood aan hebben uiteraard) Hoe gaat je papa er mee om? En is het te genezen?
Dikke knuffel! X
Anne

Anne
3 jaar geleden

Lieve schat, bedankt voor je mooie hartverwarmende woorden. Hoog tijd om een bij te kletsen!! Veel liefs Sandra

Alice
3 jaar geleden

Hallo Sandra, hier zijn geen woorden voor . Een zware dreun voor heel de familie als je te horen krijgt dat je dierbaar familielid kanker heeft. Maar jullie hebben een sterke en hechte band met elkaar , en dat komt de genezing alleen maar ten goede. En dat het goed komt daar gaan we toch vanuit, want de geneeskunde staat niet stil. Dus met de nodige behandeling en met de goede zorgen van het thuisfront komt alles wel weer goed. Wensen jullie veel sterkte en moed met elkaar en dat pake er weer vlug bovenop mag zijn . Liefs en dikke knuffel ! Alice en Roger

Alice
3 jaar geleden

Lieve Alice en Roger, bedankt voor jullie mooie hartverwarmende woorden. Veel liefs Sandra

Ria Conings
3 jaar geleden

Sandra. Ik wens je heel erg veel sterkte. Inderdaad: er zijn: echt en authentiek. Dat is wat je kan en moet zijn. En vooral geloven en ervaren dat jullie dit SAMEN doen.

Heel veel sterkte. Jij kan dit ❤

Philippe
3 jaar geleden

Dag Sandra
Heftig...ik wens jullie heel veel goede moed en een goed herstelproces voor je papa.
Groeten.
Philippe

Philippe
3 jaar geleden

Hey Philippe, bedankt voor je mooie hartverwarmende woorden. Veel liefs Sandra

Ria Biesmans
3 jaar geleden

Hé Sandra ik wens jullie heel veel moed en sterkte in deze moeilijke periode. Dikke knuffel. Ik 👍👍👍dat alles goed komt.

Ria
3 jaar geleden

Lieve Ria, bedankt voor je mooie hartverwarmende woorden. Veel liefs Sandra

marleen boumans
3 jaar geleden

Sandra dit is heftig , geen woorden voor ik wens jullie allemaal heel veel sterkte dikke knuffel marleen

Marleen
3 jaar geleden

Lieve Marleen, bedankt voor je mooie hartverwarmende woorden. Veel liefs Sandra

Mireille Prete
3 jaar geleden

Lieve Sandra, ik begrijp je volledig, een papa is alles voor zijn kleine meisje... een rollercoaster door ieders hoofd, papa familias... neem deze positieve roots mee , want als warm gezin is het zo mooi om er te zijn voor elkaar! Erin blijven geloven , sterk zijn... maar af en toe moet jje je laten gaan ... opgekropte frustaties helpen dan niet . Sandra, veel moed... wat jij gedaan hebt , gaat jou papa zeker ook doen , ieder op zijn manier🍀😘

Mireille
3 jaar geleden

Lieve Mireile, bedankt voor je mooie hartverwarmende woorden. Veel liefs Sandra

Greta
3 jaar geleden

Lieve Sandra, je hebt al heel wat watertjes doorzwommen in je leven. En nu zit je weer midden in een erg intense periode. Ik heb mijn pa verloren op mijn 36ste , 28jaar geleden en hij zit nog altijd diep in mijn hart op een veilig plekje. Weet dat ik, als vrijwilliger in het huis, er altijd voor je zal zijn. En ik durf te zeggen in naam van al de andere vrijwilligers dat er een heel team voor je klaarstaat.
Dikke knuffel, Greta

Greta
3 jaar geleden

Lieve Greta, bedankt voor uw mooie woorden. Ik ben iedere dag zo dankbaar met zo'n fantastisch team. Sinds ik coördinator ben in Huis Erika Thijs is mijn familie groter geworden, waarvoor ik zo dankbaar ben. Een hele dikke knuffel en heel veel liefs, Sandra